Blog: Dag van de Verpleging

Waarom vieren we de Dag van de Verpleging?

Publicatiedatum: 1 maart 2021
Door: Claire van Berkum
Waarom vieren we de Dag van de Verpleging?
Op 12 mei vieren we de Dag van de Verpleging. Een dag waarop we stilstaan bij de tomeloze inzet van de mensen in de verpleging. Tegenwoordig hoort daar een extra groep bij: op deze dag staat de hele beroepsgroep in de schijnwerpers. Maar even terug naar het begin, waarom vieren we de Dag van de Verpleging eigenlijk?
Een stukje geschiedenis: Florence Nightingale
Het begon allemaal met Florence Nightingale. Deze dame wordt gezien als de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Nightingale werd geboren in 1820 in een rijke, Engelse familie, maar in tegenstelling tot andere leeftijdsgenootjes gaf ze niks om succesvol zijn in de ‘betere’ kringen. Ze wilde het lot van de armen, zieken en gewonden verbeteren. Verpleging was nog geen bestaand beroep, maar ze deed wel ervaring op in het verzorgen van zieken in Duitsland. Vervolgens hielp ze bij de reorganisatie van een klein ziekenhuis in Engeland.

De vrouw met de lamp
Nightingale staat bekend om onder andere haar werkzaamheden tijdens de Krimoorlog. Ze las de verhalen van een correspondent van The Times over de barre omstandigheden onder de zieke en gewonde Britse soldaten en bood haar diensten aan. Ze vertrok als hoofd van 38 verpleegsters naar het Aziatische deel van Istanboel om daar soldaten te verplegen. In de avonden deed ze haar ronde langs patiënten, gewapend met een lantaarn in haar hand voor extra belichting in de donkere zaal. Ze werd zodoende bekend als ‘The Lady with the lamp’ (de vrouw met de lamp). In het ziekenhuis van Nightingale stierven veel soldaten. Ze deed er onderzoek naar, waaruit bleek dat het niet kwam door oorlogshandelingen, maar juist door het gebrek aan hygiëne. Ze rapporteerde dit aan de regering in de vorm van een zelfontwikkelde pooldiagram. Ze was de eerste die statistieken in de gezondheidzorg introduceerde en mocht zichzelf het eerste vrouwelijke lid van de Royal Statistical Society noemen.
Het eerste handboek voor verpleging
Nightingale richtte na haar terugkomst een verpleegstersschool op in Londen. Bovendien schreef ze het eerste, moderne verplegingshandboek: Notes on Nursing, What It Is, and What It Is Not. In de jaren die volgden, werd Nightingale vaak gevraagd om advies door keizers, koningen en koninginnen. Sterker nog, ze bleek de inspiratie voor Henri Dunant om het Rode Kruis op te richten.
Lang verhaal kort...
Hoe je het ook went of keert: Nightingale heeft in haar leven een hoop bereikt voor de verpleging. Ze was een voorbeeld én inspiratie voor velen in deze wereld. En dat is ze nog steeds. Het is namelijk niet voor niets dat we de Dag van de Verpleging (of Dag van de Zorg) op 12 mei vieren. Je voelt hem al aankomen: dat is elk jaar op de verjaardag van Nightingale.
;
Ken jij ook iemand die zich altijd hard maakt voor de zieken onder ons? Iemand die dag en nacht in de weer is in de zorg?
Laat met een welverdiende Pluim zien dat je diegene waardeert op de Dag van de Verpleging.
