Blog: Waarom vrije tijd zo ontzettend belangrijk is

Blog: Waarom vrije tijd zo ontzettend belangrijk is

Waarom vrije tijd zo ontzettend belangrijk is

Content

De schoonmaakster inschakelen voor thuis, liever meer dagen vrij dan een hoger salaris en een dag reserveren om aan je mentale gezondheid te werken. We beseffen ons steeds meer dat vrije tijd niet zomaar ‘iets’ is. Het is essentieel om gelukkig te leven.

Blog: Waarom vrije tijd zo ontzettend belangrijk is

Tijd boven geld kiezen betekent gelukkiger op de lange termijn – dat is een van de bevindingen van professor Ashley Whillans van Harvard University. Ze deed onderzoek naar afweging tussen tijd en geld. Zo bekeek ze onder andere hoe het prioriteren van tijd of geld belangrijke beslissingen in het leven en het welzijn beïnvloedt. Ze deed onderzoek bij 1000 Amerikaanse, afstuderende universiteitsstudenten. Ze zag dat de studenten die meer waarde hechtten aan tijd dan aan geld, een jaar na afstuderen iets gelukkiger waren dan de studenten die dat niet deden. 

Inspirerende thema’s

Content

Vrije tijd goed besteden voelt voor iedereen anders. De een werkt zichzelf graag letterlijk in het zweet, de ander neemt liever een ijskoud dompelbad in een luxe wellnesscentrum. Om de ontvanger te inspireren, hebben we mooie cadeauwinkel bomvol vrije tijd. Bijvoorbeeld met tips om samen eropuit te gaan of een leuk spel te spelen.

Op de balans

There you have it! Vrije tijd tot je prioriteit maken dus. Het is een essentieel ingrediënt, al dan niet het basisingrediënt voor een gelukkig leven. Oké, eerlijk is eerlijk: dit vraagt een kleine nuance. Veel vrije tijd maakt namelijk niet meer gelukkig. De balans wel. Zo benadrukt gelukssocioloog Ruut Veenhoven, verbonden aan de Erasmus University Rotterdam: “De relatie tussen werkuren en geluk blijkt zwak. Dat komt doordat veel werken, en dus weinig vrije tijd, zowel voor- als nadelen heeft, die kennelijk tegen elkaar opwegen." Het is dus essentieel om een balans te vinden waar je heel bewust kiest voor vrije tijd en hoe je hiermee omgaat. Uit onderzoek van NUpanel blijkt dat 77% van de ondervraagden negatieve effecten te ervaren als ze geen uitjes meer plannen voor ontspanning of gezelligheid. Zo zegt zelfs een van de respondenten bang te zijn om zich zonder uitjes “te verliezen in de sleur van dagelijkse verplichtingen”.
 

Nieuwe energie laten stromen

Ook Psycholoog Janneke Gaanderse benadrukt dat mensen het simpelweg nodig hebben om leuke dingen te doen. Ze schreef het boek In één dag gelukkig, waarbij ze mensen helpt om hun leven bewust een gewenste richting op te sturen. Gaanderse stelt over het plannen van uitjes: “Je krijgt er nieuwe energie van. Zo kun je de uitdagingen in je leven beter aangaan.” Plezier maken is volgens haar van doorslaggevend belang voor het behalen van successen. Gaanderse: “Het is immers makkelijker om doelstellingen te behalen als je weet dat je daarna iets mag doen wat je heel erg leuk vindt. Dat heeft te maken met het beloningssysteem en een stukje zelfliefde.”

Gedachten weg van werk

Ook onderzoeker Emilia Bunea vertelt in haar TEDtalk dat het belangrijk is om een serieuze passie of hobby naast je werk te hebben. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen maar bezig bent met je werk. Haar talk gaat voornamelijk over waarom leiders hun vrije tijd serieus moeten nemen, maar het idee geldt natuurlijk voor iedereen. 
 

Ga goed met je vrije tijd om

Lang verhaal kort: het gaat er dus niet om dat we meer vrije tijd hebben. Wél hoe we ermee omgaan. En bovendien, mensen die vrije tijd prioriteren boven salaris, zijn op de lange termijn gelukkiger. Daarnaast zorgt vrije tijd ervoor dat we net wat meer werk verzetten, want hoe leuk is het om je doelstelling te behalen en te weten wat er tegenover staat...? Zie je waar we naar toe willen? Eigenlijk is het namelijk een simpele optelsom. Ja, natúúrlijk is die vette bonus erg fijn voor je medewerkers. Geloof ons, we zeggen echt niet dat de eindejaarsbonus geschrapt kan worden. Maar óók de mogelijkheid om goed te genieten van vrije tijd – dat is net zo essentieel.

Dus...leg die telefoon weg en stop met scrollen. Tijd om NU iets te doen wat je echt leuk vindt. 

Geef vrije tijd cadeau

Geef die medewerkers het cadeau waarmee je iemand stimuleert om vrije tijd goed te benutten. Met Pluim draait het allemaal om een mooie herinnering te maken. 

Persoonlijk, verrassend en altijd een wauw-effect. Geen zoethoudertje, wel een ‘precies-wat-ik-wilde-hebben’. Met andere woorden: een cadeau waar zowel gever als ontvanger blij van worden. Hulp nodig met bestellen of een grote oplage? Onze geef-experts staan voor je klaar.

Onze accountmanagers Thomas, Patrick, Stephanie of Shirley helpen je graag verder met vragen of advies over het zakelijk bestellen van de Pluim. Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.30 uur via  010 - 213 66 66 of informatie@pluimen.nl

Benieuw naar meer blogs? Bekijk ze hier.