5 tips voor het motiveren van medewerkers

Publicatiedatum: 12 december 2018

Door: Reinald Gerritsen

Werknemers die zich gewaardeerd voelen op de werkvloer zijn een stuk gelukkiger met hun baan. Maar hoe motiveer je jouw collega’s en kun je op een goede manier laten blijken dat je hen waardeert? Hierbij 5 handige motivatietips!

1. Geef een compliment

Als je collega iets goed gedaan heeft, is een complimentje altijd op zijn plaats. Hoe gedetailleerder je compliment, hoe waardevoller. In plaats van ‘goed gedaan’ kun je beter ingaan op de details van het werk, bijvoorbeeld: ‘Wat goed dat je door je verkooptechniek deze klant hebt binnen kunnen slepen!’

2. Bedankt!

‘Alsjeblieft en bedankt’ zijn woorden die weleens op de werkvloer worden vergeten. Dat is jammer, want als je iets voor elkaar wilt krijgen van je collega dan kun je het beste ‘alsjeblieft’ in je vraag gebruiken. Kijk maar eens hoe snel je wordt geholpen! En vergeet dan zeker niet na afloop te bedanken :-)

3. Wees oprecht geïnteresseerd

Iedereen vindt het fijn als de leidinggevende en andere collega’s geïnteresseerd zijn in hun privéleven. Vraag bijvoorbeeld naar hobby’s, gezinssituatie en hoe het weekend was. Vooral bij de koffieautomaat kom je veel te weten!

4. Geef goede ideeën een podium

Ideeën en ervaringen van medewerkers zijn goud waard. Tijdens dagelijkse werkzaamheden ervaren je collega's vaak welke aanpassingen het beste zijn voor het bedrijf. Organiseer eens in de zoveel tijd een ideeënmiddag waar iedere collega zijn of haar ideeën kan delen. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je ook iets met deze waardevolle input doet. Dat stellen je collega's zeker op prijs!

5. Beloon je werknemers

Collega’s voelen zich helemaal gewaardeerd als ze een beloning krijgen. Van een lunch of vrijdagmiddagborrel tot bonbons of een fles wijn. Met iets extra’s voelen je je collega’s pas echt gewaardeerd!