Stibat waakt over inzamelen en recycling afgedankte batterijen

Bij Pluimen Ticketcounter, motor achter de cadeauconcepten Pluimen en Complimento, zijn we blij met de bedrijven die via onze concepten waardering uitspreken voor hun medewerkers en relaties. Tijd om die bedrijven zelf in het zonnetje te zetten. Deze keer: een pluim voor Stibat!

Stibat in vogelvlucht

Stibat werd opgericht in 1995. Sinds dat jaar bestaat in Nederland een wettelijke verplichting voor producenten en importeurs die in Nederland batterijen op de markt brengen, om een bijdrage te regelen aan het inzamel- en recycleproces. Stibat bewaakt al deze wettelijke verplichtingen.

We legden Jeanine van Dijk, manager Marketing en Communicatie Stibat, de volgende vragen voor.

Wat doet Stibat zoal?

"Stibat houdt zich bezig met de inzameling en recycling van afgedankte batterijen in Nederland. Er zijn inmiddels ruim 900 klanten (producenten en importeurs van batterijen) bij Stibat aangesloten. Stibat heeft zes vrachtwagens rijden die de ingezamelde batterijen naar het sorteercentrum in Lelystad vervoeren. Na gesorteerd te zijn op hun chemische samenstelling worden de batterijen per chemische soort naar gecertificeerde recyclelaars gebracht in omringende Europese landen (onder andere Frankrijk, België en Duitsland). Van de vrijgemaakte grondstoffen worden producten gemaakt als kaasschaven, pannen of fietsen."

Wat zijn de kerntaken van Stibat?

"Stibat heeft vier kerntaken:

Inzameldoelstelling

Producenten en importeurs van batterijen moeten een wettelijk vastgesteld percentage (binnen een vastgestelde periode) inzamelen voor recycling. Dat percentage is in 2016 verhoogd van 25% naar 45%.

Landelijk dekkend inzamelnetwerk

Consumenten in ons land moet de mogelijkheid worden geboden om hun lege batterijen in te leveren. Streven: per gemeente één inleverpunt per 2000 bewoners. Inmiddels zijn er landelijk ruim 24.000 inleverpunten: supermarkten, bouwmarkten, drogisterijen, speelgoedwinkels, etc. Principe: waar je batterijen kunt kopen, kun je ook lege batterijen inleveren.

Recycle doelstelling

Van alle verzamelde lege batterijen moet een wettelijk vastgesteld percentage grondstoffen gerecycled worden: 65% loodbatterijen, 75% nikkel-cadmium-batterijen en 50% overige soorten.

Bewustwording consument

Producenten en importeurs zijn verplicht om de consument te wijzen op het belang om lege batterijen in te leveren. Die mogelijkheid moet de consument worden geboden. Stibat werkt hard aan deze bewustwording. We staan daartoe op beurzen en initiëren radiocampagnes. Daarnaast houden we maandelijks winacties voor consumenten die hun lege batterijen, per tien stuks, in een zakje inleveren. Met vermelding van naam, telefoonnummer en e-mailgegevens. We verloten iedere maand (naast drie reischeques) honderd Pluimen-cadeaubonnen. De samenwerking hiervoor met Pluimen bestaat al jaren."

Hoe kwam Stibat bij Pluimen terecht?

"We waren destijds op zoek naar een prijs die alle deelnemende consumenten aanspreekt. Voordeel van een Pluimen-cadeaubon is natuurlijk dat je zelf kunt bepalen wat je ermee doet. Er zijn ongelofelijk veel bestedingsmogelijkheden. Voor elk wat wils dus. Daarom hebben we voor Pluimen gekozen. De samenwerking verloopt van meet af aan soepel en prettig."

Wil je nog een oproep doen?

"Ik wil iedereen ervan doordringen dat lege batterijen niet in een laatje of iets dergelijks moeten eindigen. Ofwel: ga bewust met lege batterijen om. Lever ze in. Het kan altijd dicht bij je in de buurt. Voer je postcode maar in: http://locator.stibat.nl"