Secretaressedag 2017: laatste in reeks?

Secretaressedag, overgewaaid uit Amerika, werd in 1989 geïntroduceerd in ons land. De formule is simpel: secretaresses worden eenmaal per jaar door hun leidinggevenden in het zonnetje gezet. Vraag die meteen opkomt: is het niet karig om de waardering voor een onmisbare secretaresse (lees: voor welke functionaris dan ook) slechts een keer per jaar zichtbaar te uiten? In dit blog gaan we op zoek naar een passend antwoord op deze prangende vraag.  

Wát nou speciale dag?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er gaan geluiden op die stellen dat je een groep medewerkers tekortdoet als je er een speciale dag voor in het leven moet roepen om ze een Pluim te geven. Daar zit natuurlijk wat in. Stel: Badmeesterdag valt op donderdag 22 juni. Dat zou betekenen dat badmeesters op de 364 andere dagen van het jaar zonder ook maar enige blijk van waardering (salaris uitgezonderd) hun soms levensreddende werkzaamheden uit moeten voeren. Dat motiveert niet echt natuurlijk. Voor Secretaressedag geldt krek hetzelfde. Je doet secretaresses dus tekort door alleen op 20 april 2017 waardering voor hun inbreng te tonen.

Onmisbare schakels

Secretaresses zijn belangrijke schakels tussen de afdelingen. En de werknemers die deze afdelingen bevolken. In de kern vormen secretaresses de spil van organisaties. Door gericht te faciliteren, stellen ze anderen immers in staat het beste uit zichzelf te halen. Organisaties varen daar vanzelfsprekend wel bij.

 

Visitekaartje

De tijd waarin secretaresses onzichtbaar voor anderen de telefoon en agenda beheerden, brieven voor de directie tikten en noodzakelijke administratieve handelingen verrichtten, ligt achter ons. De secretaresse anno 2017 is een multitasker van buitencategorie, want ondersteuner, planner en organisator tegelijkertijd. Niet toevallig geldt een secretaresse vandaag de dag als visitekaartje van de betreffende organisatie. Zowel in- als extern.

Droomscenario

Dus ja, het is inderdaad karig om zo’n belangrijkje spil in de organisatie slechts op een vaste dag (Secretaressedag) in de bloemen te zetten. In dit licht gezien, moet Secretaressedag inmiddels vooral worden gezien als een eenmalige herkansing van de betreffende leidinggevenden om hun secretaresse alsnog te eren. De rest van het jaar hebben ze dat kennelijk verzuimd. De conclusie van dit blog laat zich makkelijk raden. In het droomscenario zou Secretaressedag afgeschaft kunnen worden. Vanwege overkill. In datzelfde droomscenario zou een argwanende secretaresse kunnen opmerken: “Huh, alweer een bos bloemen en mooie woorden? Vorige week al een doos bonbons. De maand ervoor twee kaartjes voor een theaterbezoek. Om nog maar te zwijgen over al die Pluimen die bijna dagelijks op mijn deurmat ploffen. Ik ga er bijna wat van denken. Zullen we Secretaressedag maar skippen? Ik kom toch wel aan mijn dosis complimenten.”

Puur vanuit het hart

Zullen we afspreken dat het vanaf vandaag elke werkdag Secretaressedag is? Maar ook: Receptionistedag, Accountmanagerdag, Chefdag, Cateraardag, en ga zo maar door.
En ja, daar horen, op spontane basis, woorden van waardering bij. Op de momenten waarop die van toepassing zijn. Dus puur vanuit het hart. Daarmee voorkom je in scene gezette lofuitingen. Maar vooral het opgelaten gevoel dat daar dan bij komt kijken.