Kan ik het kerstpakket onbelast schenken aan mijn werknemers?

Daarover kunnen we kort zijn. Ja, dat kan. Mits je je wel hebt verdiept in de Werkkostenregeling (WKR) die per 1 januari 2015 voor alle bedrijven van toepassing is.  Je kunt dan bepaalde vergoedingen onbelast schenken.

Traditiegetrouw geven veel bedrijven in december een kerstgeschenk aan hun medewerkers. Maar wie niet met onverwacht hoge eindheffingen te maken wil krijgen, doet er goed aan de verstrekkingen aan medewerkers goed in kaart te brengen.

De WKR in het kort

De WKR is in eerste instantie bedoeld als administratieve lastenverlichting. De regeling vervangt maar liefst 29 verschillende oude regels rondom het maken van vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Bovendien mag je veel vergoedingen onbelast verstrekken, zolang het totaal ervan maar binnen de zogenaamde 'vrije ruimte' blijft. Deze vrije ruimte is maximaal 1,2% van de totale fiscale loonsom. Alles daarboven kent een eindheffing van maar liefst 80%. Zorg dus dat je voldoende financiële ruimte hebt gereserveerd voor een kerstpakket of kerstbon

Een rekenvoorbeeld

Het onderstaande rekenvoorbeeld laat zien hoe de vrije ruimte wordt bepaald.

  • Gemiddelde fiscale loonsom: € 27.500
  • Aantal medewerkers: 10
  • Totale fiscale loonsom: € 275.000
  • Vrije ruimte: 1,2%
  • Totaal onbelast te besteden: € 3.300
  • Per medewerker onbelast te besteden: € 330

Deze vrije ruimte mag je gebruiken voor onder meer het fietsplan, sportvergoedingen en lunchvergoedingen. Maar ook voor het kerstcadeau of een ander eindejaarsgeschenk kun je gebruik maken van deze vrije ruimte. Kijk voor alle informatie op Belastingdienst.nl/wkr

Onderzoek naar WKR beleid

Hoewel het afgelopen jaar veel aandacht is besteed aan informatieverstrekking over de Werkkostenregeling (WKR), blijkt uit recent onderzoek dat meer dan de helft van alle bedrijven nog altijd niet goed op de hoogte is van deze regeling. En van de bedrijven die wel op de hoogte zijn, heeft slechts 48% actie ondernomen. Meer dan de helft maakt zelfs beleid om binnen de vrijgestelde ruimte van 1,2% van de loonsom te blijven.