Onderzoek Werkkostenregeling (WKR)

Publicatiedatum: 10 juni 2016

Door: Reinald Gerritsen

Eén op de drie mkb-bedrijven heeft dit jaar nog geen extraatjes en vergoedingen voor het personeel opgevoerd onder de werkkostenregeling (WKR), waarvoor sinds 1 januari een maximale belastingvrijstelling geldt van 1,2 procent van het totale fiscale loon. Dat stelt ADP, op basis van een onderzoek onder 350 bedrijven, aldus FD.nl.

In maart van dit jaar hadden wij hier ook een onderzoek naar gedaan en kwamen we tot de conclusie dat in die periode maar liefst 60% van alle werkgevers nog niet op de hoogte was van de nieuwe Werkkostenregeling:

60% van werkgevers niet op de hoogte van Werkkostenregeling 

Bijna 60% van de werkgevers in Nederland is niet goed op de hoogte van de Werkkostenregeling (WKR) die sinds 1 januari van kracht is. Hierdoor dreigen zij meer dan de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom te besteden met forse eindheffingen als gevolg. Dit blijkt uit recent onderzoek van Pluimen Ticketcounter, onder andere bekend van de Pluim. 

Sinds 1 januari 2015 is de Werkkostenregeling voor alle werkgevers verplicht. Bedrijven kunnen tot 1,2% van de loonsom belastingvrij verstrekken aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen zoals lunch, sportabonnementen, personeelsfeestjes en kerstgeschenken. Verstrekt een bedrijf meer, dan volgt een eindheffing door de Belastingdienst van 80%. 

Alle extra’s worden minder 

Harro van der Pluijm, directeur/eigenaar Pluimen.nl: “De meeste ondernemers die op de hoogte zijn van de regeling, proberen binnen de vrije ruimte te blijven. Zij schrappen fors in de extraatjes. Zo vervallen veel extra’s die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden. Omdat werkgevers het kerstgeschenk zo belangrijk vinden is het zaak om nu rekening te houden met deze uitgave. Dat voorkomt dat je straks voor een vervelende keuze komt te staan: accepteer ik een 80% eindheffing of stel ik mijn personeel teleur?” 

Van de onderzochte extra’s wordt met name bespaard op het fietsplan (-33%), verjaardagscadeaus (-18%) en een jubileumattentie (-13%). Ook op kerstgeschenken wordt in 2015 bezuinigd (-8%). Dit blijven werkgevers, net als in 2014, wel het belangrijkste extraatje vinden (78%).
 

Meer informatie over de Werkkostenregeling vind je op Belastingdienst/WKR.