Werkkostenregeling in 2023: dit moet je weten

Werkkostenregeling in 2023: dit moet je weten

Werkkostenregeling in 2023: dit moet je weten

Content

Bij feestdagen, jubileum of een pensioen hoort natuurlijk een cadeautje voor jouw medewerkers. Hoe dat fiscaal geregeld wordt, beschrijft de Werkkostenregeling (WKR). Deze regeling is in 2023 tijdelijk verruimd. Maar let op: dit gaat veranderen in 2024.

Werkkostenregeling in 2023: dit moet je weten

Via de vierde nota van wijziging heeft Staatssecretaris van Rij van Financiën voorgesteld om de vrije ruimte van de werkkostenregeling in 2023 tijdelijk te verhogen naar 3%. Dit biedt de mogelijkheid om werknemers extra tegemoet te komen met een blijk van waardering. In 2024 gelden weer andere regels. Hier lees je alles wat je over de WKR 2023 moet weten.

Waarom Werkkostenregeling?

De Werkkostenregeling werd in 2015 in het leven geroepen. Voor dit jaartal waren er een stuk of 30 andere regelgevingen voor verschillende vergoedingen en verstrekkingen. Denk aan afzonderlijke regelgeving voor het gebruik van een fiets voor woon-werkverkeer, bedrijfsfitness of een laptop of telefoon van de zaak. Een hoop administratieve rompslomp voor zowel de werkgever (jij dus) als de Belastingdienst. De WKR vervangt al deze regels en maakt administratie eenvoudiger.

Wat houdt de WKR in?

Alles wat je als werkgever aan jouw medewerkers verstrekt, geldt als loon. En over loon moeten we belasting betalen. Maar gelukkig worden niet álle vergoedingen, cadeaus of voorzieningen belast. Dit is opgenomen in de Werkkostenregeling. Met deze regeling kun je als werkgever onbelaste vergoedingen geven aan jouw werknemers. Die onbelaste vergoedingen moeten wel onder een maximaal percentage blijven van de loonsom van alle medewerkers samen. Dit wordt ook wel de vrije ruimte genoemd. Zodra het bedrag van de vergoedingen boven die grens komt, moet je daar belasting over betalen. Samengevat: als werkgever heb je jaarlijks een budget waaruit je vergoedingen en verstrekking kunt doen. Dit budget verschilt per jaar, maar het is altijd tot een maximaal percentage van de totale fiscale loonsom van jouw organisatie.

Werkkostenregeling verruimd

Het bedrag dat je onbelast mag besteden, heet de vrije ruimte. Dit wordt elk jaar opnieuw bepaald. Om werkgeverslasten te verlagen en investeringen aantrekkelijk te maken, verruimt de overheid de Werkkostenregeling tijdelijk naar 3% tot een loonsom van € 400.000. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000, is het percentage van de vrije ruimte 1,18%.

Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens, dan moet je over dat extra bedrag 80% belasting betalen.

WKR berekenen

Het is relatief eenvoudig om de Werkkostenregeling te berekenen. Hieronder geven we een rekenvoorbeeld van de afgelopen jaren ter verduidelijking. We nemen een voorbeeldloonsom van € 500.000,-.

De WKR in 2024

In 2024 blijft de vrije ook verruimd, maar minder dan in 2023. Vanaf 2024 wordt de vrije ruimte namelijk verruimd van 1,7% naar 1,92% tot een loonsom van  € 400.000.

In deze tabel zie je hoe de WKR zich de afgelopen jaren heeft bewogen.

Waardeer die medewerkers!

Wij vinden de verruiming een mooie maatregel van de Belastingdienst. De coronacrisis en oorlog hebben een hoop slachtoffers gemaakt en het vraagt veel aanpassingsvermogen van verschillende branches. Hoewel we helemaal gewend zijn geraakt aan thuiswerken, is het toch een extra inspanning voor ons allemaal. Werk en privé gescheiden houden is hierdoor moeilijker dan ooit. Het is dus ook belangrijk dat je laat zien dat je je medewerkers waardeert. En al helemaal als je weet dat er voor 2024 de vrije ruimte een stuk lager is.

Geef vrije tijd cadeau

Maak gebruik van de regeling van de Belastingdienst nu het nog kan. Geef die medewerkers het cadeau waarmee je iemand stimuleert om vrije tijd goed te benutten. Met Pluim draait het allemaal om een mooie herinnering te maken. Wij geloven namelijk dat iedereen het beste uit zichzelf haalt door bewust met vrije tijd om te gaan. De herinnering die we daarbij maken, zorgt ervoor dat we ontspannen en vol nieuwe energie aan de volgende uitdaging kunnen beginnen. Wij zijn de verbindende factor tussen organisaties, medewerkers en hun prestaties.

Zakelijk cadeau

Op zoek naar een mooi cadeau om werknemers mee te waarderen? Kies dan voor een Pluim. Persoonlijk, verrassend en altijd een wauw-effect. Geen zoethoudertje, wel een ‘precies-wat-ik-wilde-hebben’. Met andere woorden: een cadeau waar zowel gever als ontvanger blij van worden. Hulp nodig met bestellen of een grote oplage? Onze experts staan voor je klaar.