Top 5 extrinsieke motivatiepunten

Publicatiedatum: 7 februari 2015

Door: Marieke Noordam

Als loopbaancoach gaan voor mij binden en boeien op de werkvloer hand-in-hand met motivatie. In coachingsgesprekken stel ik vaak vragen als ‘waardoor word jij gemotiveerd?’ en ‘wanneer loop jij een stapje harder?’.  Voor de coachee is het belangrijk om te weten wat hem (of haar) drijfttot bepaald gedrag, wat maakt dat hij (zij) iedere dag – fluitend – naar zijn (haar) werk gaat.

Motivatie kun je uit jezelf halen, intrinsieke motivatie, of van buitenaf, extrinsieke motivatie. Vaak begint een coachee in eerste instantie over de extrinsieke motivatie. Hieronder beschrijf ik de top 5 van invloeden van buitenaf op de motivatie van medewerkers die regelmatig in coachingsgesprekken worden genoemd.

1. Leidinggevenden met coachende vaardigheden

Medewerkers hebben behoefte aan een leidinggevende die weet hoe hij het beste uit hen kan halen. Die stimuleert, enthousiasmeert en motiveert. Een coachende leidinggevende laat zijn medewerkers groeien en helpt hen hun zelfkennis te vergroten.

2. Ontwikkelmogelijkheden

Medewerkers zijn op zoek naar een organisatie die hen de mogelijkheid biedt mee te groeien met de ontwikkelingen binnen de organisatie. Het mooie is dat niet alleen de medewerkers hier beter van worden, maar ook de organisatie vaart wel bij gemotiveerde medewerkers.

3. Heldere communicatie

Medewerkers hechten waarde aan duidelijke en transparante communicatie over de ontwikkelingen en kansen binnen de organisatie. Wanneer er aandacht wordt besteed aan het uitleggen van de redenen achter doelen, regels en beslissingen, worden veranderingen eerder geaccepteerd.

4. Afwisselend werk

Medewerkers die de mogelijkheid hebben om variatie in hun werkzaamheden aan te brengen, worden daardoor gemotiveerd. Denk bijvoorbeeld aan jobrotation,verfrissend voor medewerker èn voor de organisatie.

5. Autonomie

Medewerkers willen kunnen meedenken over de invulling van hun functie. Het gevoel hebben autonoom te kunnen werken, maakt dat medewerkers minder gevoelig voor stress en hoge werkdruk zijn.

Zet als organisatie het motiveren van medewerkers op de agenda en pluk daar direct en op langere termijn de vruchten van. Zonder boeien, geen binden, zonder doel, geen motivatie.
 

Auteur: Marieke Noordam

Coaching en advies – http://www.mariekenoordam.nl/