Vrijwilligers SOEB zetten zich in voor armen in Roemenië

In de complimentenrubriek Zeg het met een Pluim! zet Ton Broekhuisen namens Pluimen personen en / of bedrijven in het zonnetje via een Pluim.

Voordat SOEB-voorzitter Ria Beukenkamp toelicht waarom ze 'haar' vijftig vrijwilligers zo graag een keer in het zonnetje zet, praat ze ons eerst bij over de doelstelling van (voluit) Stichting Oost-Europa Boskoop.

Droomscenario

Ria: "Geïnspireerd door ons geloof in God, verleent SOEB hulp aan inwoners van Oost-Europese landen. Religie, etniciteit en geslacht spelen hierbij geen rol. Een belangrijk deel van ons werk richt zich op het dorp Osorhei. We willen daar het onderwijs verbeteren voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand en Roma-kinderen. Daarnaast steunen we gemeentelijke activiteiten en onderhoud aan kerken. In het droomscenario moet deze hulp via zelfwerkzaamheid tot de opbouw van de eigen gemeenschap leiden.''

 

Breigroep

In de dagelijkse praktijk verzamelt SOEB (nog goede) kleding, lakens, slopen, dekens, handdoeken, theedoeken en gordijnen. Ook medische artikelen zoals overgebleven incontinentiemateriaal en verbandmiddelen zijn meer dan welkom.

Ria: "Elke maandagochtend zit een twaalftal vrijwilligers in een oud gymzaaltje (Von Sieboldstraat in Boskoop) klaar om goederen in ontvangst te nemen. En te sorteren. Bovendien is er een al even hechte breigroep. Zo'n dertig dames breien truien, sjaals en mutsen. Ook zijn er dames die dekens en sokken haken en breien. Één dame breidt babykleertjes. Elke laatste zaterdag van de maand dient een vrachtwagen in het centrum van Boskoop als extra inleverpunt. Daarnaast werft SOEB fondsen via acties (oliebollenkraam, bridgedrive, acceptgiro bij het jaarlijkse SOEB-bulletin). Vier à vijf keer per jaar worden de goederen door weer andere vrijwilligers per vrachtauto naar Roemenië gebracht. SOEB werkt daar nauw samen met Caritas Catolica in Oradea. Deze organisatie richt zich op gezondheidszorg en hulpverlening aan de armen. We zijn natuurlijk afhankelijk van wat de mensen ons brengen. Maar zonder de inzet van vrijwilligers zou SOEB niet kunnen bestaan. Vandaar een Pluim voor deze trouwe groep vrijwilligers."

Pluim €35

De door Pluimen beschikbaar gestelde Pluim (belevenis cadeau van € 35) gaat deze keer naar SOEB.

Nomineer iemand voor de Pluim!

Wil je een bevlogen mantelzorger, uitblinkende buurtwerker of behulpzame collega in de spotlights zetten? Zodat je bijvoorbeeld een dagje weg cadeau kunt doen of een cadeaubon voor de Kerst kunt geven? Mail je nominatie dan naar campagne@pluimen.nl. Bij selectie van je Pluim krijg je bericht.

Pluim direct bestellen

Kun je niet wachten om iemand een Pluim te overhandigen? Koop de Pluim nu online